چکیده
تغذیه انسان مهمترین موضوع مورد بحث دنیای امروز است. اهمیت تغذیه مناسب و کافی نشخوارکنندگان (کمی و کیفی) ایجاب می نماید که ارزش غذایی هر یک از مواد خوراکی و اجزای تشکیل دهنده آنها طبق روش هاس صحیح و استاندارد تعیین گردد.
در اغلب شهرهای بزرگ ایران، مراکزی به نام میدان تره بار وجود دارد که تولیدکنندگان محصولات خود را به آنجا برده و فروشندگان میوه و سبزی نیز محصولات مورد نیاز خود را بیشتر از این میادین تهیه می کنند. فرهنگ استفاده از میوه و سبزیجات و نیز تغییرات شرایط محیطی باعث شده تا مقدار زیادی از این محصولات قبل از رسیدن به دست مصرف کننده تلف شود و اغلب تحت عنوان ضایعات تره بار میدانی دور ریخته شوند در حالیکه غالب این ضایعات و پس مانده ها به اشکال مختلف در تغذیه دام کاربرد دارند.
این پژوهش در راستای استفاده بهینه از پس مانده های میوه و سبزیجات میادین تره بار در تغذیه دام های نشخوارکننده در فصل پاییز صورت گرفته تا از این طریق بتوان بخشی از مشکلات کمبود مواد خوراکی دامی و هزینه ی زیاد تغذیه ی دام و پرواربندی ها را حل نمود و تا حدودی هم معضلات ناشی از دفع این پسمانده ها را مرتفع نمود.