چکیده
بشر درطول حیات خود با دورههای گوناگونی از تحول و تکامل مواجه بوده است. زمانی کشاورزیمحوریت داشت، اما بشر پس از مدتی به این نتیجه رسید که با تحقق یک جامعه صنعتیمیتواند به ارزوهای خود دست یابد. لذا تمام همّ خود را در این راه نهاد و دورانیصنعتی را رقم زد که اوج ان را در سده نوزدهم میلادی شاهد هستیم.اما از اواخراین قرن و اوایل قرن بیستم، زمزمههای محوریت یافتن عنصر دیگری شنیده شد. این عنصرکه در همان دوران صنعتی واجد ارزش بودن خود را به اثبات رسانیده بود، به تدریج باپا گذاشتن به سده بیستم موقعیت خود را تثبیت کرد و تا انجا پیش رفت که به دورانصنعتی پایان داد و بشر را وارد عصر پساصنعتی یا پسامدرن کرد.
اری، این عنصر با ارزش اطلاعات نام دارد وحدود یک قرناست که بشر تلاش خود را صرف تجلی ان در تمامی عرصههای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی وفرهنگی کرده است. بیتردید هر کاری ابزاری میخواهد و ابزار تحقق یک جامعه به واقعاطلاعاتی(Information Society)، فناوری اطلاعات و ارتباطاتInformation and Communication) (Technologyاست. دلیل اشاره به عامل ارتباطات در کنار اطلاعات، بهلحاظ جایگاه ویژه ان در توسعه و تکامل اطلاعات است. ارتباط و به تبع ان ابزارهایارتباطی، از همان ابتدا از عناصر حیاتی محسوب میشدند و میتوان گفت اگر وجودنداشتند، بشر هیچگاه نمیتوانست به این حد از رشد و بالندگی برسد.دو فناوری درعرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات نقش تعیینکنندهای به عهده داشتهاند که عبارتانداز: رایانه(Computer) و مخابرات(Telecommunication). هدف از اختراع رایانه،تسریع و تسهیل پردازش اطلاعات بود که به خوبی به ثمر نشست و مخابرات نیز به عنوانمهمترین ابزار ارتباطی، در نشر این اطلاعات پردازششده نقش بسزایی ایفا کردهاست.از حدود نیمقرن اخیر، به تدریج با کشف قابلیتهای شگرف ناشی از تلفیق ایندو فناوری، انقلابی در عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات رقم خورد. اوج این انقلاب رامیتوان در ظهور شبکههای اطلاعرسانی رایانهای جهانی دانست که از دهه نود میلادیبه بعد، تحولی بنیادین را در این حوزه رقم زدهاند. این شبکهها که خود از بسیاریسیستمهای رایانهای متصل به یکدیگر تشکیل شدهاند، به مدد فناوریهای پیشرفتهمخابراتی با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و فضایی با ویژگیهای کاملاً متمایز از دنیایفیزیکی به وجود اوردهاند که عدهای ان را فضای مجازی(Virtual Space) نامیدهاند وعدهای هم عنوان فضای سایبر(Cyber Space) را برای ان برگزیدهاند.
اما ناگفته پیداست که فضای سایبر همانند دیگرعناصر زندگی اجتماعی، از گزند یک پدیده بسیارانعطافپذیر و لاینفک از اجتماع به نام جرم در امان نمانده است. به طور کلی، انچهامروز تحت عنوانجرمسایبر(Cyber Crime) قرار میگیرد،دو طیف از جرائم است: گروه اول جرائمی هستند که نظایر انها در دنیای فیزیکی نیزوجود دارد و فضای سایبر بدون تغییر ارکان مجرمانهشان، با امکاناتی که در اختیارمجرمان قرار میدهد، ارتکابشان را تسهیل میکند. جرائم تحت شمول این حوزه بسیارگستردهاند و از جرائم علیه امنیت ملی و حتی بینالمللی نظیر اقدامات تروریستیگرفته تا جرائم علیه اموال و اشخاص را در برمیگیرند. نمونهای از این طیف، تشویشاذهان عمومی از طریق سایبر است. اما طیف دیگر جرائم سایبر، به سوء استفادههایمنحصر از این فضا مربوط میشود که امکان ارتکاب انها در فضای فیزیکی میسر نیست. جرائمی نظیر دسترس غیرمجاز به دادهها یا سیستمها یا پخش برنامههای مخرب نظیرویروسها، جز در فضای سایبر قابلیت ارتکاب ندارند و به همین دلیل به انها جرائمسایبری محض(Pure Cyber Crime) نیز گفته میشود.
پس جرائم سایبری ،نوعی از جرائم اینترنتی میباشند که شامل جرمهایی هستند که در محیط سایبر بوجود میایند،که در این تحقیق ما به تعریف محیط سایبر که یک محیط مجازی میباشدوبه ویژگی محیط سایبر ،بطوریکه کاربران میتوانند به هرگونه خدمات اطلاعاتی الکترونیکی در سراسر دنیا دستیابی پیدا کنندوچگونگی ایجادجرائم که در فضای سایبر کپی عین اصل میباشدوانواع مجرمین محیط سایبرشامل هکرها،کرکرها ،فریکهای تلفن وانواع جرمهای ممکن بانام سایبرکرایم ودرموردجرم اینده با نام تروریسم سایبر که مانند تروریستهای معمولی دارای انگیزههای سیاسی برای ارتکاب جرائم هستندو همچنین بحران سازهای سایبر شامل ویروسها،عنکبوتهای موتورهای جستجووپالسهای الکترومغناطیسی،کرمهاوبمبهای منطقی ودرمورد پلیس سایبر که مطابق با خاص بودن جرمهای سایبر،نیاز به اموزشهای خاص دارندو در اخر در مورد روشهای امنیت شبکه ودادهها میپردازیم.
در این تحقیق از روشهای متعددی برای تحقیق استفاده شد اعم از کتاب،سایتهای اینترنتی وهدف از انتخاب این موضوع آگاهی نداشتن جامعه در مورد یکسری جرمها که به ظاهر ممکن است نوعی جرم به شمار نیایندوقابل لمس نباشند وبه صورت مجازی وغیر قابل ملموس در محیطهای مجازی صورت میگیرند،درست است که این جرمها را با چشم نمیتوان دید ولی در بعضی موارد ممکن است خطرات بیشماری را به وجود آورند که ممکن است سالیان سال نتوان آنها را جبران کرد،وهدف بررسی انواع جرمهایی که در محیط مجازی بوجود میآیندوآشنایی با آنهاوچگونگی برخورد وهوشیار شدن اشخاص در حفاظت دادههای خود،وتفاوت انتخاب این موضوع با سایر موضوعها، ناشناس بودن این جرمها وآگاه ساختن دیگران از آن بود
کلمات کلیدی: جرائم سایبری ،فضای سایبر ، امنیت
تعداد صفحات 168 word